PASSIE VOOR CONTENT

UIT ETEN IN EEN GALLERY
Het belooft een kunstzinnige boel te worden op de tafels van de Nederlandse horeca. Want de serviezen zijn allesbehalve klassiek wit en degelijk.
Het belooft een kunstzinnige boel te worden op de tafels van de Nederlandse horeca. Want de serviezen die het komende jaar hun weg gaan vinden naar de Nederlandse hotels en restaurants zijn allesbehalve klassiek wit en degelijk. Dat was wel duidelijk op de 61e Horecava, de vakbeurs voor de horeca.
Onregelmatige vormen, ogenschijnlijk handgemaakte afwerkingen, experimentele glazuurlagen en vergrijsde kleuren kenmerken veel serviescollecties op de horecabeurs. En daarmee volgen de grootkeukenmerken de internationale pottery-trend die gaande is. Handgemaakt aardewerk popt overal op: op Insta laten kunstenaars en hobbyisten trots hun zelfgemaakt aardewerk zien (vaak via Etsy in beperkte oplage te koop). Iedereen een pottenbakker. Zo waagt de Noors-Amerikaanse food & crafts-stilist Sweet Paul zich sinds kort ook aan servies van een artistiek naïeve eenvoud (zie foto hieronder, ©Paul Lowe Ceramics).
4
Ovaal & asymetrisch

De collecties op de Horecava kenmerken zich door dezelfde organische vormen, zoals ovale borden, ronde, asymmetrische schalen en kommen, afgeronde en langwerpige platte schalen en borden. Zo heeft de collectie 'Harvest' van Dudson (via Bender Foodservice Equipment) grillig gevormde borden en schaaltjes in off-kleuren, elk met een slordig geverfd ‘roestrandje’.

3
Expositie op tafel

Het resultaat van deze internationale serviestrend is een tafel die gedekt wordt met zulk prachtig aardewerk, porselein en gietijzer, dat je straks aan tafel bij een hotel of restaurant het gevoel krijgt naar een aardewerk-expositie in een gallery te kijken. Ook dat is beleving aan tafel: dé business opportunity voor ondernemers in de horeca.

2
Artisan
Hierboven: de nieuwe collectie 'Artisan' van Salt & Pepper heeft opvallende reliëf-effecten en decoratieve glazuurbelletjes (via Aerts NV).
Servies mee naar huis

De next step in deze trend geef ik alle horeca-ondernemers alvast mee: voeg aan je menukaart een pagina toe met een overzicht van het geserveerde servies en de meeneemprijzen erachteraan. Lekker gegeten én een paar mooie kommetjes mee naar huis: de perfecte afsluiting van een nieuwe horeca-gallery experience.

Andrea Hollebeek is zelfstandig creatief contentstrateeg voor merken. Onder de naam ConceptTijgers helpt zij merken bij het opzetten & invullen van hun optimale contentstrategie. Ook verzorgt zij trendanalyses, o.a. voor de foodbranche.